Thursday 20 December 2012

Going Nowhere


Βλέπεις πάντα είχα αυτή την τεράστια αδυναμία. Αυτή τη μανία του να πάω απλά για να πάω, να μιλήσω απλά για να μιλήσω, να κάνω απλά για να κάνω. Ανέκαθεν λάτρευα αυτά τα πράγματα που ήταν χωρίς σκοπό, χωρίς βαρύγδουπα, κρυφά νοήματα, χωρίς κάποια ιδιαίτερη σημασία.

Και στη ζωή μου πάντα θα έκανα πράγματα απλά για να τα κάνω. Δεν θα πιω ποτέ για να μεθύσω. Θα πιω για να πιω. Θα βγω για να βγω. Θα πηδηχτώ για να πηδηχτώ. Δεν μ'άρεσε ποτέ να αιτιολογώ τα πράγματα που κάνω. Απλά μου βγαίνει να τα κάνω και τα κάνω. Άνευ λόγου και αιτίας. Ακόμα κι αν τα περισσότερα είναι πόρτες που οδηγούν στο πουθενά.

Και δεν κατάλαβα ποτέ γιατί όλοι είναι εναντίον αυτών των πραγμάτων. Είναι καλό να κάνουμε πράγματα έτσι, απλά για να τα κάνουμε. Δεν μας κάνει πιο sophisticated, πιο κουλτούρα το να κάνουμε πράγματα τα οποία έχουν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Και ίσως τελικά αυτά τα πράγματα που λέω να έχουν τον πιο σημαντικό στόχο. Την ικανοποίηση του εγώ μας, της ματαιοδοξίας μας.

Θυμάμαι την ιστορία που μου έλεγε το καλοκαίρι ένας οικογενειακός φίλος ενώ χαζεύαμε κάτι κοριτσάκια του λυκείου να παλεύουν να περπατήσουν πάνω στις γόβες τους. Η ιστορία αυτή ήταν η απάντηση του στην ερώτηση "γιατί να φοράνε τις γόβες που δεν αντέχουν να περπατήσουν".

Κάπως έτσι πήγαινε: Ήταν κάποιος συγγενής του στην ηπειρωτική Ιταλία, λέει, όπου υπήρχαν πολλά κάστρα και πύργοι. Μιλώντας με έναν ντόπιο φίλο, τον ρωτάει: "Μα ειλικρινά, γιατί χτίσατε όλα αυτά τα κάστρα..? Πειρατές δεν είχατε. Μεγάλους λήσταρχους δεν είχατε. Γενικά η περιοχή αυτή ήταν πάντα ειρηνική". Ο φίλος γελάει και του απαντά: "Per la vanità".

Κάπως έτσι λοιπόν. Per la vanità. Τόσο απλά και εύκολα που θυμίζει αστείο. Κάποτε μας άρεσε να κάνουμε πράγματα για αυτόν τον λόγο. Κάποτε, πριν έρθει μια ηλίθια New Age φιλοσοφία και ένας τρόπος ζωής που επιβάλει το νόημα και τη σοβαρότητα στις πράξεις μας.

Θα προτιμήσω όμως την πόρτα αυτή. Εκείνη που θα με οδηγήσει στο πουθενά, στο τίποτα. Γιατί μερικές φορές, είναι το μόνο μέρος που μπορούμε να βρούμε τα πάντα..

xoxo,
FluffyUnicorn

P.S.: "Per la vanità" είναι - προφανώς - ιταλικά και σημαίνει "για την ματαιοδοξία".

No comments:

Post a Comment